top of page

Τι χρειάζεται για να αναπτυχθεί ένα personal brand;

Όταν μπαίνεις στην διαδικασία να αναπτύξεις το δικό σου Personal Brand, συνήθως ξεκινάς να παρατηρείς τι κάνουν άλλα brands, παρόμοια με το δικό σου, με ποιον τρόπο φτιάχνουν το περιεχόμενό τους και πώς επικοινωνούν με το κοινό τους.


Ενώ συμφωνώ απόλυτα με αυτήν τη λογική, είναι παράλληλα επικίνδυνη, αφού κάποια brands τείνουν να «αντιγράφουν» περιεχόμενο, συνεχώς, ακόμα και όταν έχουν φτάσει σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ανάπτυξης.


Γιατί όμως είναι επικίνδυνο;


Επειδή έρχεται σε αντίθεση με τη βασική προϋπόθεση επιτυχίας ενός personal brand, που είναι η αυθεντικότητα.



Ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους είναι ανέφικτο να είσαι αυθεντικ@ όταν αντιγράφεις ιδέες άλλων brands;


Δεν λειτουργείς επιχειρηματικά.


Η επιχειρηματικότητα είναι ένας εξαιρετικά δύσκολος χώρος, που απαιτεί από εσένα συνεχή επαγρύπνηση, παρατήρηση, καταγραφή και λήψη αποφάσεων.

Τα social media είναι ένα χώρος που μπορεί να σου μάθει αυτές τις δεξιότητες, χωρίς ιδιαίτερο κόστος. Να σου μάθει δηλαδή:

  • να παρατηρείς την αγορά (δηλαδή το κοινό σου),

  • να λαμβάνεις αποφάσεις για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σου,

  • να κάνεις πράξη αυτά τα βήματα

  • και στη συνέχεια να τα αξιολογείς.


Αν δεν μπεις από νωρίς σε αυτήν τη λογική, είναι πολύ πιθανό να μην μάθεις ποτέ να σκέφτεσαι επιχειρηματικά. Αντιγράφοντας τους ανταγωνιστές σου θα αργήσεις σίγουρα να αποκτήσεις το παραπάνω σκεπτικό.


 


Δεν κάνεις ποτέ ξεκάθαρη την δική σου προσέγγιση.


Το ότι έχεις παρόμοια εξειδίκευση σε έναν τομέα, με πολλούς άλλους επαγγελματίες, δεν σημαίνει ότι προσεγγίζετε όλα τα ζητήματα με τον ίδιο τρόπο ή ότι συμφωνείτε στα πάντα.


Έτσι έχει σημασία να εκφράζεις γραπτά και προφορικά το μήνυμα που θέλεις να επικοινωνήσεις στο κοινό σου, με τον δικό σου τρόπο. Επίσης, έχει σημασία να τονίσεις αυτήν τη διαφορετική προσέγγιση που έχεις, ώστε να διαφοροποιηθείς από τον ανταγωνισμό σου. Αν αντιγράφεις παρόμοιους επαγγελματίες με εσένα, κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ποτέ.





 

Δεν μαθαίνεις ποτέ να εκφράζεις τον πραγματικό σου εαυτό.


Πόσο δύσκολο είναι να εκφραστείς στις κοινωνικές σου σχέσεις, κάποιες φορές; Αυτή η δυσκολία πολλαπλασιάζεται όταν καλείσαι να αποτυπώσεις τις σκέψεις και τις γνώσεις σου σε social media περιεχόμενο.


Με άλλα λόγια, όταν χρειάζεται να γράψεις ή να πεις προφορικά τις σκέψεις σου σε ένα κοινό που ενδιαφέρεται για συγκεκριμένες πτυχές τους εαυτού σου, φτιάχνεις μία φανταστική εικόνα του εαυτού σου, απορρίπτοντας την αυθεντικότητα.

Πώς όμως φτάνεις στο σημείο να κάνεις αβίαστα κάτι τέτοιο και να είσαι απόλυτα ειλικρινής και «ο εαυτός σου» με το κοινό σου;


Είναι μία διαδικασία που απαιτεί πολύ δουλειά την οποία αντιγράφοντας άλλα brands, καθυστερείς συνεχώς.



 

Έτσι, για να αναπτυχθεί ένα personal brand, χρειάζεται αυθεντικότητα. Αυτό το χαρακτηριστικό όμως δεν είναι μία πρακτική δεξιότητα που μόνο με εξάσκηση θα αποκτήσεις. Είναι δουλειά που έχει δύο διαστάσεις. Πρέπει να δουλέψεις τόσο πρακτικά όσο και ψυχικά, ώστε το κοινό σου να δει τον πραγματικό, ειλικρινή εαυτό σου.

  • Λειτουργώντας επιχειρηματικά,

  • κάνοντας ξεκάθαρη την δική σου προσέγγιση και

  • εκφράζοντας τον δικό σου εαυτό,

πετυχαίνεις την αυθεντικότητα και κατ’ επέκταση την επιτυχία στο χτίσιμο του personal brand σου.


bottom of page