top of page

Πώς χρησιμοποιείς τα δεδομένα προηγούμενων δημοσιεύσεων, ώστε να διαμορφώσεις νέα στρατηγική

Μία από τις μεγαλύτερες δυσκολίες που έχουν τα άτομα στα οποία κάνω coaching δεν είναι η αδυναμία δημιουργίας μίας στρατηγικής, αλλά η αδυναμία αποκωδικοποίησης των στατιστικών στοιχείων που αυτή μας προσφέρει, ώστε να χτίσουμε την επόμενη.


Το να διαβάζεις δεδομένα και να οδηγείς την στρατηγική σου προς την σωστή κατεύθυνση, είναι στην ουσία η στιγμή που θα χρησιμοποιείς τις «χρυσές πληροφορίες» που πήρες από την στρατηγική δημοσίευση περιεχομένου, που πραγματοποίησες για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


🤔 Που χρησιμεύουν αυτές οι πληροφορίες;


Η αλήθεια είναι ότι το κοινό σου δεν θα παρατηρήσει κάποια αλλαγή αν συνεχίσεις να εφαρμόζεις την ίδια στρατηγική συνεχώς. Παρόλα αυτά, δεν θα δεις εξέλιξη. Δεν θα δεις την απήχησή σου να ανεβαίνει και σίγουρα δεν θα δεις καινούργια άτομα να προστίθενται στο κοινό σου.


⚠️ Το να μην χρησιμοποιείς τα δεδομένα σου είναι σαν να βάζεις παρωπίδες και να εφαρμόζεις συνεχώς, αυτό που λειτούργησε μία φορά. Η λογική αυτή πάει αντίθετα στην φύση της επιχειρηματικότητας.


Κάτι που κάποτε σου έφερε αποτελέσματα δεν θα συνεχίσει να το κάνει. Τουλάχιστον όχι για πάντα.

Πρέπει να προσαρμοστείς στο τι αρέσει στο κοινό σου και αυτό θα συμβεί μόνο αν αποκωδικοποιήσεις τα στατιστικά κάθε πλατφόρμας σου.




⬇️ Πάμε να δούμε μερικά πρακτικά tips που θα σε βοηθήσουν στην αποκωδικοποίηση αυτή.


 

📈 Βρες τις δημοσιεύσεις που είχαν απήχηση στο κοινό σου και εξέλιξέ της.


Θα πάω κατευθείαν σε ένα παράδειγμα.


💡 Ας υποθέσουμε ότι είσαι μία διαιτολόγος που κάνει δημοσιεύσεις κυρίως σχετικά με τις διατροφικές διαταραχές. Τελευταία όμως παρατηρείς ότι οι δημοσιεύσεις που πηγαίνουν καλύτερα έχουν να κάνουν με την βουλιμία.


Τι κάνεις; Πώς διαχειρίζεσαι το δεδομένο που μόλις άντλησες;


Αυτό που μπορείς να κάνεις, είναι να εκπαιδεύσεις ακόμη περισσότερο το κοινό σου γύρω από το θέμα, αυξάνοντας τόσο την ποσότητα των δημοσιεύσεων, όσο και την περιπλοκότητα της πληροφορίας που μοιράζεσαι.


 


📈 Δες πώς αλλάζει η «ποιότητα» των ακολούθων σου και προσάρμοσε το περιεχόμενό σου ανάλογα.


Ρίξε μία ματιά στα άτομα που σε ακολουθούν.

  • Πώς έχουν αλλάξει από το ξεκίνημά σου μέχρι τώρα;

  • Μήπως έχεις περισσότερους άνδρες από ότι γυναίκες;

  • Μήπως υπάρχει κάποιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο στα άτομα που σε ακολουθούν;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα είναι και οι κατευθυντήριες γραμμές για το πώς θα αλλάξει (ή δεν θα αλλάξει το περιεχόμενό σου).



 

📈 Εντόπισε τις δημοσιεύσεις όπου είχες τα περισσότερα σχόλια και προσπάθησε να δεις τι ήταν αυτό που τα προκάλεσε.


Επιστρέφω πάλι στο παράδειγμα της διαιτολόγου.


💡 Ας υποθέσουμε ότι η διαιτολόγος αυτή είχε περισσότερα σχόλια στις δημοσιεύσεις όπου έγραφε περιγραφές (captions), με έναν πιο προσωπικό τόνο, που πιθανώς να άγγιζε το κοινό και έτσι να άφηναν και κάποιο σχόλιο.


Άρα με αυτό το δεδομένο, η διαιτολόγος αυτή θα μπορούσε να προσθέτει προσωπικό τόνο σε περισσότερες δημοσιεύσεις, ώστε να αποκτήσει σταδιακά περισσότερα σχόλια.





Όπως βλέπεις δεν είναι τόσο περίπλοκο να αποκωδικοποιήσεις τα δεδομένα σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι παρατήρηση και κάποιες φορές λίγη φαντασία. Παραπάνω ανέφερα πολύ λίγα από τα επίπεδα αποκωδικοποίησης δεδομένων, τα οποία όμως είναι μια πολύ καλή αρχή για όσες και όσους δεν ασχολούνται καθόλου με τα στατιστικά τους αυτήν τη στιγμή.

bottom of page