top of page

Facebook Ads: Πώς να φτιάξεις την πρώτη σου επιτυχημένη διαφήμιση

Οι διαφήμιση στο Facebook και στο Instagram υπάρχει καιρό τώρα. Παρόλα αυτά οι επιχειρηματίες τήνουν να έχουν ακόμα κενά στο πώς φτιάχνει κανείς ένα επιτυχημένο Facebook Ad.


Η αλήθεια είναι πώς η κατάσταση είναι πιο απλή από ότι φαίνεται.


Αν εφαρμόσεις την "παραδοσιακή επιχειρηματική σκέψη" στην δημιουργία της online διαφήμισης, τότε μπορείς να φτιάξεις μία διαφήμιση που είναι επιτυχημένη και γιατί όχι να είναι η στιγμή που το προϊόν ή υπηρεσία σου θα εκτοξευθούν.


Πάμε να δούμε πώς ακριβώς γίνεται αυτό.



1ο βήμα: Δημιουργικό του Facebook Ad


Οι επιλογές που έχεις σε αυτό το κομμάτι, όταν δημιουργείς μία διαφήμιση στο Facebook, είναι οι εξής:

  1. Προώθηση ενός link: μπορεί να είναι ένα link από την ιστοσελίδα που ήδη έχεις, ή ένα νέο landing page (δηλαδή η δημιουργία μίας νέας σελίδας), το οποίο θα φτιάξεις καθαρά για τις ανάγκες της διαφήμισης

  2. Φωτογραφία ή Γραφιστικό: ένα σημαντικό μέρος της επιτυχίας μίας διαφήμισης είναι το οπτικό κομμάτι. Αξίζει να ξοδέψεις ώρες, ίσως και μέρες για να αποφασίσεις, πώς θα είναι το γραφιστικό ή η φωτογραφία της διαφήμισής σου, ώστε να επικοινωνηθεί σωστά το προϊόν σου.

  3. Βίντεο: για μένα είναι ο ιδανικός τρόπος να προωθήσεις οτιδήποτε. Σου δίνει την δυνατότητα να προβάλλεις πολλές πτυχές του προϊόντος σου αφού δεν είναι κάτι στατικό. Επίσης κομμάτι του βίντεο είναι ο ήχος, ένα ισχυρό εργαλείο σε αντίθεση με το κείμενο. Για το κοινό είναι πολύ πιο εύκολο να ακούει και να βλέπει κάτι παρά να διαβάζει.



2ο βήμα: Δημιουργία Κοινού του Facebook Ad


Η δημιουργία κοινού είναι κάτι διαφορετικό για κάθε επιχείρηση. Γι' αυτό θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα για το πώς λειτουργεί το κομμάτι αυτό.


Ας πούμε ότι θέλω να προωθήσω είδη για μητέρες, τόσο ρούχα όσο και άλλα είδη που διευκολύνουν την μητρότητα.

  1. Αρχικά επιλέγω την τοποθεσία. Ανάλογα με το που θέλεις και μπορείς να κάνεις πωλήσεις, επιλέγεις την αντίστοιχη τοποθεσία για το προϊόν. Εμείς θα επιλέξουμε την τοποθεσία Θεσσαλονίκη.

  2. Στη συνέχεια, επιλέγω τις σωστές ηλικίες και το φύλο. Κανείς θα έλεγε ότι το κοινό κυμαίνεται από 24 ως 40 ετών. Στο κομμάτι του φύλλου θα προσθέσω τόσο άνδρες, όσο και γυναίκες, αφού είναι πιθανό ένα μπαμπάς να προτείνει προϊόντα που θα βοηθήσουν την μητέρα.

  3. Επόμενο και καθοριστικό για την επιτυχία της διαφήμισης βήμα, είναι η επιλογή των δημογραφικών στοιχείων και των ενδιαφερόντων του κοινού σου. Η ερώτηση κλειδί εδώ είναι:

Με τι ασχολείται και τι ψάχνει στο διαδίκτυο ο ιδανικός πελάτης μου; Ή αλλιώς, τι κάνει ο ιδανικός πελάτης μου κατά τη διάρκεια τη ημέρας;

Οι απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις θα σου "φανερώσουν" τα δημογραφικά στοιχεία και τα ενδιαφέροντα που χρειάζεται να προσθέσεις στην δημιουργία κοινού.




3ο βήμα: Ο προϋπολογισμός του Facebook Ad


Και αυτό είναι ένα καθοριστικό κομμάτι. Παρόλα αυτά υπάρχει μία παρεξήγηση, την οποία βλέπω συχνά να αναπαράγεται. Η παρεξήγηση αυτή είναι ότι περισσότερα χρήματα σημαίνει και μεγαλύτερη επιτυχία της διαφήμισης.


Όχι. Αυτό που καθορίζει την επιτυχία μίας διαφήμισης είναι η σωστή εφαρμογή όλων των παραπάνω παραγόντων. Γιατί;


Επειδή η απήχηση μίας διαφήμισης (η οποία πιθανώς να έρθει από τον υψηλό προϋπολογισμό), δεν σημαίνει ότι θα σου φέρει πωλήσεις. Το σωστό marketing είναι αυτό που φέρνει πωλήσεις και αυτό φαίνεται στο δημιουργικό κομμάτι και στην δημιουργία του κοινού.


 

Σίγουρα το άρθρο αναφέρει απλοϊκά τον τρόπο δημιουργίας διαφημίσεων. Παρόλα αυτά για κάποια/ον που ξεκινάει τώρα η εφαρμογή όλων των παραπάνω, μπορεί να φέρει επιτυχία και κατ' επέκταση πωλήσεις.




bottom of page