top of page

Τι πρέπει να ξέρεις πριν δεσμευτείς σε μία πλατφόρμα | Instagram

Η αλήθεια είναι ότι βλέπω να γράφονται άρθρα για αυτό το ερώτημα αρκετά συχνά και πάντα καταλήγουν στο ίδιο conclusion. Έναν πίνακα που σου δίνει στοιχεία για κάθε πλατφόρμα, όπως την ηλικία των χρηστών, το φύλο κτλ.


Είναι όμως αυτή η ουσία;

Το να γνωρίζεις επιφανειακά χαρακτηριστικά του κοινού σου, σου δίνει μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για το που απευθύνεσαι, αλλά σίγουρα όχι την ολοκληρωμένη.


Πώς λοιπόν θα επιλέξεις την social media πλατφόρμα που θα αφιερώσεις το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου σου;


Κατανοώντας:

  • Τι σου προσφέρει;

  • Πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες εκεί;

Σήμερα θα αναφερθώ στο Instagram και σε επόμενα άρθρα θα αναλύσουμε το Facebook, το Linkedin και το TikTok.

 


Τι σου προσφέρει το Instagram του 2021


Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ναι, το Instagram προορίζεται και για επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με το Hootsuite, 90% των χρηστών ακολουθούν τουλάχιστον μία επιχείρηση, στην πλατφόρμα του Instagram.

Δίνει την δυνατότητα αγοράς προϊόντων μέσω του instagram shop, της κράτησης δωματίων, της πραγματοποίησης fundraising.


Επιπλέον σου δίνει στατιστικά στοιχεία τα όποια από την μία πλευρά είναι επιφανειακά, αλλά από την άλλη, αν τα συνδυάσεις με τις δημοσιεύσεις σου, μπορείς να βγάλεις συμπεράσματα για το τι πραγματικά έχει απήχηση στο κοινό σου. Έτσι θα φτάσεις στο σημείο να δημιουργήσεις μία αποτελεσματική στρατηγική που λειτουργεί για την δική σου επιχείρηση.


Το περιεχόμενο στην πλατφόρμα του Instagram έχει επίσης ενδιαφέρον και προσωπικά θα έλεγα ότι ακόμα, έχει το περισσότερο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλες πλατφόρμες.


Αρχικά έχουμε πλέον ξεφύγει από την λογική της φωτογραφίας. Πλέον τα business accounts έχουν υιοθετήσει την λογική τόσο των σύντομων videos, όσο και των IGTV videos. Επιπλέον, έχουμε τα Stories τα οποία δίνουν στα brands την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν με το κοινό τους και να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, κάτι το οποίο παλαιότερα θα συνέβαινε υπό την μορφή κάποιας έρευνας, την οποία θα συμπλήρωνε σίγουρα ένας μικρότερος αριθμός του κοινού.


Αν συνεχίσω να αναλύω την πλατφόρμα λογικά θα συντάξω mini e-book, αφού οι δυνατότητες είναι πάρα πολλές, ειδικότερα αν ξεκινήσουμε να εστιάζουμε την σκέψη μας σε συγκεκριμένα είδη brands.


 

Πώς συμπεριφέρονται οι χρήστες του Instagram το 2021;


Θα λέγαμε ότι στην Ελλάδα το Instagram «φλερτάρει» με την πρώτη και την δεύτερη θέση όσον αφορά στην χρήση του ως πλατφόρμα.


Οι απλοί χρήστες, συνήθως δημιουργούν και δημοσιεύουν φωτογραφίες, αλληλοεπιδρούν με τους ακόλουθούς τους και με influencers και κυρίως βρίσκονται στα stories τους.


Πολλά brands έχουν εκμεταλλευτεί και τα τρία αυτά χαρακτηριστικά με επιτυχία.


Το user generated content, δηλαδή το περιεχόμενο που δημιουργεί ο ίδιος ο χρήστης για το brand, αντιστοιχεί στο πρώτο και στο τέταρτο χαρακτηριστικό των χρηστών του Instagram. Οι χρήστες πλέον θεωρούν μία κανονικότητα το να ανεβάζουν φωτογραφίες, τόσο στο feed, όσο και στα stories τους. Επομένως μία αναφορά σε ένα story ή ένα tag σε μία φωτογραφία ενός απλού χρήστη, αποτελεί μία «θετική αξιολόγηση» για την εκάστοτε επιχείρηση.


Το word of mouth marketing, έχει πάρει την δική του μορφή στην πλατφόρμα του instagram, με του χρήστες να "πείθουν" το κοινό τους να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν/υπηρεσία, επειδή το χρησιμοποιούν οι ίδιοι, ή να πείθονται να χρησιμοποιήσουν ένα προϊόν/υπηρεσία μέσω των influencers.


Επιπλέον, το Instagram μπορεί να αποτελέσει ένα αρκετά αποτελεσματικό τρόπο επικοινωνίας με του πιθανούς πελάτες σου, είτε μέσα από τα σχόλια, είτε μέσα από τα direct messages.



Τα παραπάνω ήταν οι βασικές – αρχικές γνώσεις που χρειάζεται να έχεις για την πλατφόρμα του Instagram, πριν δεσμευτείς και χτίσεις την στρατηγική σου σε αυτό.


Με την έρευνα πάνω στο αντικείμενο της επιχείρησής σου, σίγουρα θα βρεις πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά,

που μπορούν να σου φέρουν τα αποτελέσματα που επιθυμείς.



bottom of page