top of page

Podcast 101: Πώς να εκπαιδεύσεις την φωνή σου

Όλο και περισσότερα podcasts ξεκινούν στην Ελλάδα. Το podcast, πέρα από ένας τρόπος έκφρασης γίνεται η φωνή μικρών και μεγάλων brands, με εμάς του digital marketeers να στηρίζουμε σημαντικά κομμάτια της στρατηγικής μας σε αυτήν τη “διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση”.


Αυτή όμως η συνεχής δημιουργία νέων podcasts, είναι και ο λόγος που οι ακροατ@ θα γίνονται όλο και πιο επιλεκτικ@ στο τι ακούνε και κατά συνέπεια εσύ, θα χρειαστεί να κάνεις μία (και δυο και τρεις) παραπάνω προσπάθειες για να ξεχωρίσεις.


Ένα από τα προφανή elements που θα σου δώσει αυτό το pinch of uniqueness, είναι (τι άλλο;), η φωνή σου και πώς την χρησιμοποιείς, ώστε να μεταδόσεις στους ακροατές τα συναισθήματα, την διάθεση και την πληροφορία που θέλεις.






#1 Αναπνοή


Το πόσο βαθιά ή όχι είναι η αναπνοή σου, μπορεί να αλλάξει τελείως το πώς θα εκφράσεις μία πρόταση και κατ’ επέκταση το πώς θα την εκλάβει το κοινό σου.


Για παράδειγμα, με μία βαθιά αναπνοή έχεις τη δυνατότητα να μιλήσεις για περισσότερα δευτερόλεπτα και να καταγράψεις μεγαλύτερες φράσεις. Έτσι όταν πρόκειται να πεις κάτι σημαντικό το οποίο θα διαρκέσει για αρκετά δευτερόλεπτα, και θέλεις να διατηρήσεις την προσοχή του ακροατή, καλό θα ήταν να πάρεις μία βαθιά ανάσα πριν ξεκινήσεις την καταγραφή.


#2 Στάση σώματος


Λίγοι podcasters το κάνουν, αλλά το να είσαι όρθι@ την ώρα της ηχογράφησης ενός επεισοδίου, αυξάνει την ενέργεια και το χρώμα της φωνής σου.


Μία καθιστή στάση μπορεί στην αρχή του επεισοδίου να μην επηρεάζει καθόλου την φωνή σου, αλλά όπως και το σώμα, έτσι και η φωνή είναι φυσικό “να πέσουν”, όταν κάθεσαι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Επιπλέον, μία όρθια στάση σου δίνει την δυνατότητα να κινείσαι, άρα να εκφράζεσαι καλύτερα, κάτι το οποίο θα φανεί στο χρώμα της φωνής σου.


Για όσ@ ηχογραφούν επεισόδια μεγάλης διάρκειας, μία καλή λύση είναι να κάθεσαι στα γόνατα μπροστά από ένα χαμηλό τραπέζι, όπου έχεις τοποθετήσει τον εξοπλισμό σου.




#3 Εξάσκησε την φωνή σου σε κάθε επεισόδιο


Η εξάσκηση έρχεται μέσα από πολλές αποτυχίες. Επομένως, προτείνω να φτιάξεις μία λίστα με τα παρακάτω tips, ώστε να τα υπενθυμίζεις στον εαυτό σου και να τα διορθώνεις, σε κάθε ηχογράφηση.


  1. Προσπάθησε να αντικαταστήσεις τις βαθιές αναπνοές με “αθόρυβη αναπνοή”, ώστε η ηχογράφηση να είναι τελείως καθαρή.

  2. Μελέτησε το σενάριο του επεισοδίου και σημείωσε τα σημεία που χρειάζεται να κάνεις παύση στην φωνή σου.

  3. Όπως ανέφερα και παραπάνω, προσπάθησε να βρεις ποιες φράσεις απαιτούν περισσότερα δευτερόλεπτα ομιλίας από εσένα, ώστε να προετοιμάσεις την αναπνοή σου.

  4. Τοποθέτησε σωστά το μικρόφωνό σου ώστε να αποφύγεις τους περίεργους ήχους που συμβαίνουν λόγω της ταχύτητας του αέρα της φωνής σου. Τοποθέτησέ το στο πλάι, πάνω ή κάτω από τα χείλη σου.


 

Η έναρξη ή η βελτιστοποίηση ενός podcast απαιτεί σίγουρα μία επιπλέον προσπάθεια από εσένα. Γι’ αυτό προσπάθησε να βρεις μία θεματική που πραγματικά σε ενδιαφέρει, ώστε το μεράκι γι’ αυτό που ηχογραφείς να σου βγει αυτόματα.


Εγώ και η ομάδα μου είμαστε εδώ για να σε κατευθύνουμε σε όλη την διαδικασία.

bottom of page