top of page

Socia Media Strategy | Για Διαιτολόγους

Τα δύο βασικότερα στοιχεία που χρειάζεται να "εκπέμπει" ένας/μία διαιτολόγος - διατροφολόγος μέσα από την digital και social media στρατηγική της/του, είναι η αξιοπιστία της/του και η οικειότητα με το κοινό.


Και τα δύο μπορούν να επιτευχθούν μέσα από την δημιουργία μίας σωστής στρατηγικής και φυσικά μέσα από την συνέπεια που θα δείξεις στο να την ακολουθείς.


Πάμε να δούμε πώς όλα τα παραπάνω μπορούν να μπουν σε μία σειρά και πώς μπορείς να κάνεις άμεσα και πρακτικά βήματα για να ελέγχεις τις ροές των πελατών σου.




1. Google Search is your friend


Δύο είναι αυτή τη στιγμή οι πιο δημοφιλείς πηγές μέσω των οποίων θα σε εντοπίσει ένας πιθανός πελάτης σου. Το Instagram και η αναζήτηση Google (για το Instagram θα μιλήσουμε παρακάτω). Ας εστιάσουμε στο Google Search:


Τι πρέπει να πετύχεις;

Μία υψηλή θέση στις αναζητήσεις.

Πώς θα το πετύχεις;

Με επιτυχημένο SEO και AdWords.


Αν σου φαίνονται όλα πολύ άγνωστα, stick with me, εξηγώ παρακάτω.


SEO

Είναι το εισιτήριό σου για μία υψηλότερη θέση στις google αναζητήσεις. Υψηλότερη θέση σημαίνει ότι όταν γίνεται μία αναζήτηση με τις λέξεις "διατροφολόγος" ή "διαιτολόγος", η δική σου ιστοσελίδα θα εμφανίζεται στις πρώτες θέσεις.


Πώς όμως μπορείς πετύχεις στον κόσμο του SEO;

Δεν θα σου κρύψω ότι μέσα από γρήγορες συμβουλές σαν αυτήν δεν θα μάθεις τα πάντα για το SEO. Πρέπει να κάνεις την δική σου έρευνα, ή να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό, που μπορεί να σε εκπαιδεύσει. Κάτι όμως που σίγουρα μπορείς να έχεις στο μυαλό σου, είναι η ερώτηση.


Τι λέξεις αναζητά ο πελάτης μου όταν ψάχνει για την υπηρεσία που προσφέρω;

Αυτές τις λέξεις πρέπει να τις χρησιμοποιείς όσο περισσότερο μπορείς, τόσο μέσα στην ιστοσελίδα σου, αλλά κυρίως μέσα στα άρθρα που γράφεις.


TIP:

Φτιάξε μία λίστα με όλες τις λέξεις-κλειδιά που ίσως αναζητά ο πελάτης σου και σημείωσέ τις σε ένα post-it. Κόλλα το στον υπολογιστή σου, ώστε να το βλέπεις κάθε φορά που γράφεις ένα άρθρο.


Ad Words

Τα AdWords είναι οι διαφημίσεις που βλέπεις στο πάνω μέρος των αποτελεσμάτων, όταν κάνεις ένα Google Search. Με άλλα λόγια είναι ο γρήγορος δρόμος προς μία υψηλή θέση στις αναζητήσεις.

Αν δεν έχεις χρόνο για να βελτιώσεις το SEO σου, ή αν δεν έχεις χρόνο για την συγγραφή άρθρων (που θα έπρεπε), η διαφήμιση είναι η άλλη λύση.


Παρόλα αυτά τα Google Ad Words είναι επίσης ένα περίπλοκο κομμάτι, που χρειάζεται πολύ έρευνα και εκπαίδευση.


Αν σε ενδιαφέρει ένα Google Ads ή ένα SEO Seminar, μπορείς να μάθεις περισσότερα εδώ.



2. Χτίσε σχέση με το κοινό σου

Όπως αναφέραμε στην αρχή, ένα σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας της social media στρατηγικής σου είναι η σχέση που χτίζεις με το κοινό σου.

Αυτό μπορεί να γίνει μέσα από πολλούς δρόμους. Αναφέρω κάποιους, ώστε να σου δώσω ιδέες:

  • Instagram Lives: δίνεις την δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει τον πραγματικό εαυτό σου

  • Δωρεάν webinar: προσφέρεις δωρεάν γνώση στο κοινό σου σχετικά με ερωτήματα που έχουν, κάτι το οποίο αρχικά είναι εξαιρετικά πολύτιμο για αυτούς και τους "ενθουσιάζει", αφού αναρωτιούνται - αν μου δίνει τόσες γνώσεις μέσα από κάτι free, σκέψου πόσο θα μάθω όταν αγοράσω τις υπηρεσίες της/του-

  • Inspiring Συμβουλές (σε βίντεο): το κομμάτι τις διατροφής είναι δύσκολο για πολλές/ους. Επομένως, το κοινό χρειάζεται ουσιαστική έμπνευση και λόγια ενδυνάμωσης από εσένα



3. Χτίσε αξιοπιστία

Η απάντηση στο "Πώς χτίζω αξιοπιστία" είναι απλή:

Προβάλλοντας την γνώση σου, όχι για να "δείξεις ότι ξέρεις", αλλά για να βοηθήσεις ειλικρινά το κοινό σου.


  • Αν ήμουν στη θέση σου θα σημείωνα σε ένα λευκό χαρτί τις απαντήσεις στις εξής ερωτήσεις : Ποιες είναι οι "δυνατότερες γνώσεις" που έχω;

  • Ποιο είναι το competitive advantage μου;

  • Τι εργαλεία έχω για να επικοινωνήσω τα παραπάνω;

Συνδυάζοντας τις απαντήσεις, μπορείς να λάβεις δράση για να χτίσεις αξιοπιστία άμεσα.


 

Τόσο η αξιοπιστία όσο και η σχέση με το κοινό φτιάχνονται από μία άρτια στρατηγική. Αν απλά δημοσιεύεις αυθαίρετα, χωρίς να ακολουθείς προμελετημένα βήματα, αργά ή γρήγορα, θα βρεις αδιέξοδο.


Επομένως, χτίσε γερές βάσεις, ώστε ακόμα και σε δύσκολες περιόδους να ξέρεις τη λύση.

bottom of page