top of page

Personal Brand: Τα πρώτα βήματά σου

Τι τελευταίες μέρες δέχομαι στο instagram, πολλές ερωτήσεις από ελεύθερους επαγγελματίες σχετικά με το πώς στήνεις ένα personal brand στον τομέα σου.


Πάμε να δούμε κάποιους τρόπους-βήματα, τα οποία μπορείς να κάνεις εντός του 2021 για να αναπτύξεις την online παρουσία του personal brand σου.

 

Η προώθηση της δουλειάς σου, μέσα από ένα personal brand είναι ίσως μία από τις πιο επιτυχημένες στρατηγικές στις μέρες μας και υπάρχουν βασικοί λόγοι για αυτό.


Όπως αναφέρει και ο Jeff Bezos, ιδρυτής της Amazon:


"Your brand is what people say about you when you’re not in the room".


Το branding μίας επιχείρησης, είναι σε μεγάλο βαθμό ελεγχόμενο, αφού η δημόσια εικόνα της δεν επηρεάζεται από παράγοντες όπως το συναίσθημα. Όλες οι αποφάσεις του digital marketing μίας επιχείρησης, είναι στρατηγικά αποφασισμένες και εγκεκριμένες από διάφορα άτομα.


Το branding όμως ενός ατόμου, σε μεγάλο βαθμό δεν είναι ελεγχόμενο. Αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, τους οποίους κατανοεί, όποια και όποιος έχει επιχειρήσει να χτίσει ένα brand πάνω στο πρόσωπό του. Έτσι, ο αυθορμητισμός και οι όχι και τόσο στρατηγικά αποφασισμένες κινήσεις, είναι κάτι που δεν μπορείς να αποφύγεις. Το ερώτημα όμως είναι:


Πώς βρίσκεις την χρυσή τομή ανάμεσα σε αυθορμητισμό και στρατηγική;



 

a) Να είσαι ο εαυτός σου, στα πλαίσια που σου επιτρέπει το αντικείμενο σου


Πριν ξεκινήσεις να δουλεύεις πάνω στο personal brand σου, προτείνω να δημιουργήσεις μία λίστα με "Κατευθυντήριες Γραμμές", οι οποίες θα θέσουν τα όρια ανάμεσα στο επαγγελματικό και στον μη επαγγελματικό εαυτό σου.


Για παράδειγμα, εγώ ως Digital Marketing Coach και Manager, έχω δεσμευτεί να μην δημιουργώ υλικό, όταν είμαι αρνητικά φορτισμένη με κάποιον πελάτη, ή πιεσμένη, επειδή ξέρω ότι ως Έφη, δεν σκέφτομαι καθαρά όταν βρίσκομαι σε μία τέτοια κατάσταση.

Επίσης, ξέρω ότι μου αρέσει πολύ η φωτογραφία. Παρόλα αυτά έχω αναγνωρίσει ότι η αισθητική μου, μπορεί κάποιες φορές να μην μοιάζει και τόσο "επαγγελματική". Έτσι, κάνω μία έξτρα σκέψη κάθε φορά που πρόκειται να ανεβάσω μία φωτογραφία.


Παρόλα, αυτά αν το δικό σου personal brand, σου επιτρέπει να βγάζεις περισσότερα κομμάτια του εαυτού σου, εννοείται ότι πρέπει να το κάνεις. Αναφέρω παρακάτω το γιατί.

 

b) Η μοναδικότητά σου, είναι το competitive advantage σου


Σε έναν κόσμο που όλα έχουν συμβεί, είναι δύσκολο να δημιουργήσεις κάτι καινοτόμο.


Ή μήπως όχι;



Η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται να αναθεωρήσουμε την καινοτομία, ειδικά στον επιχειρηματικό κόσμο.


Το "διαφορετικό", βρίσκεται κάποιες φορές στην δημιουργικότητα και στο πώς εσύ εκφράζεσαι μέσα από την δουλειά σου. Επομένως, ο τίτλος "λογιστής" ή "λογίστρια", δεν σε ντύνει απαραίτητα με ένα κοστούμι. Μπορεί επίσης να σου δίνει την δυνατότητα, να δημιουργήσεις ένα Youtube Video, όπου θα μιλάς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες και οι νέοι επαγγελματίες σε λογιστικό επίπεδο.


Η οικειότητα λοιπόν που θα αναπτύξεις με το κοινό σου, μπορεί να ξεπεράσει κάθε στρατηγική marketing.Αυτό μπορεί να συμβεί πολύ πιο εύκολα σε ένα personal brand, παρά σε ένα απλό brand.


 

c) Το δικό σου προσωπικό αφήγημα: κάτι με το οποίο το κοινό μπορεί να ταυτιστεί


Η δική σου προσωπική ιστορία, ίσως είναι και ο λόγος που θα πετύχει το personal brand σου.

Είναι πολύ σημαντικό να παρέχεις ένα ποιοτικό προϊόν ή μία υπηρεσία. Όμως το "γιατί" δημιουργήσεις εξαρχής το brand αυτό, είναι το στοιχείο που θα κάνει τη διαφορά.


Μία κοπέλα που ξεκινά ένα fashion brand επειδή της αρέσει η μόδα, έχει μεγάλη επικοινωνιακή διαφορά, με μία κοπέλα που έχει στόχο να κάνει την μόδα πιο συμπεριληπτική, ή με με μία κοπέλα, που η μόδα είναι το πάθος της και εκφράζει τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς της μέσα από αυτήν.

 


Αν θέλεις να συζητήσουμε σχετικά με το δικό σου personal brand, μπορείς να κλείσεις ένα δωρεάν 30-λεπτο ραντεβού εδώ, ή να μου στείλεις ένα e-mail, στο makamtzi.efi@gmail.com.





bottom of page