top of page

Τι κάνεις όταν δεν έχεις ιδέες για περιεχόμενο;

Ένα από τα βασικά προβλήματα των επιχειρηματιών και των content creators, είναι η έλλειψη ιδεών αναφορικά με την δημοσίευση περιεχομένου.


Η πραγματικότητα είναι ότι το μυαλό μας δεν έχει τη δυνατότητα να αναπαράγει δημιουργικές και αποτελεσματικές ιδέες σε καθημερινή βάση.


Επομένως, είναι άστοχο να στηριζόμαστε στην έμπνευση και την δημιουργικότητα, όταν καλούμαστε να προωθήσουμε το brand μας, με συνέπεια και προγραμματισμό.

 

Υπάρχει λοιπόν κάποια φόρμουλα που έχει τη δυνατότητα να «κατευθύνει» το μυαλό μας προς της δημιουργικές και αποτελεσματικές ιδέες;


Υπάρχει. Και ίσως είναι κάτι πιο εύκολα εφαρμόσιμη από όσο νομίζεις.




Από που προέρχονται οι ιδέες; Ή καλύτερα από που θα πρέπει να προέρχονται;


  • Αρχικά από το πάθος που έχεις για το αντικείμενο σου και από την συνεχή ενημέρωσή σου πάνω σε αυτό.

Όταν λαμβάνεις συχνά ερεθίσματα από τον τομέα με τον οποίο ασχολείσαι, είναι φυσιολογικό να παράγεις ιδέες που έχουν ένα σημαντικό ενδιαφέρον.

  • Από τα στατιστικά σου.

Κοιτώντας τα analytics των πλατφόρμων που χρησιμοποιείς και τις ιστοσελίδας σου, παίρνεις πολύ καλά inputs για το τι περιεχόμενο χρειάζεται να συνεχίσεις να δημοσιεύεις και το τι ίσως χρειάζεται να αναπροσεγγίσεις.


  • Μαθαίνοντας τις ανάγκες του κοινού σου.

Μέσα από διάφορα εργαλεία όπως άμεσες ερωτήσεις και έρευνες, μπορείς να μαθαίνεις ποιες είναι οι ανάγκες του κοινού σου και στη συνέχεια να τις θίγεις και κάποιες φορές ακόμα και να τις λύνεις μέσα από το περιεχόμενό σου.




Πώς τα παραπάνω μπορούν να φτιάξουν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα που παράγει ιδέες για το brand σου;


  • Ενημέρωση & Καταγραφή

Αρχικά είναι δική σου ευθύνη να ενημερώνεσαι και να ψάχνεις νέες πληροφορίες για το αντικείμενό σου.

Μία φορά τουλάχιστον την εβδομάδα, αφιέρωσε 1-2 ώρες για να διαβάσεις άρθρα ή να ακούσεις podcasts για τον τομέα σου. Παράλληλα, κράτα ένα σημειωματάριο δίπλα σου, όπου θα σημειώνεις τις ιδέες που έρχονται καθώς κάνεις αυτό το briefing.


*Το σημαντικό εδώ είναι να συνδέεις συνεχώς αυτά που διαβάζεις με το τι κάνει το δικό σου brand, ώστε οι ιδέες σου να είναι αυθεντικές σε αρμονία με την επιχείρησή σου.


  • Αριθμοί & Σωστή μετάφραση

Τα στατιστικά σου είναι ίσως από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα που σου προσφέρουν οι πλατφόρμες σου. Σου δείχνουν τι όντως λειτουργεί και σε βοηθούν να αλλάξεις όσα «πληγώνουν» το brand σου.


Πώς όμως έρχονται ιδέες μέσα από αυτά;

Ο ποιο εύκολος και γρήγορος τρόπος, είναι να εντοπίσεις ποιες θεματικές και λέξεις-κλειδιά λειτουργούν για το κοινό σου και στη συνέχει να τις αναλύσεις ακόμα περισσότερο στο επόμενο περιεχόμενο που θα δημιουργήσεις.


Για παράδειγμα αν σε ένα δικό μου post με θέμα την social media στρατηγική δω ασυνήθιστα πολλά likes & saves, αυτό μου δίνει τον έναυσμα να αναλύσω ακόμη περισσότερο το συγκεκριμένο κομμάτι, αφού ενδιαφέρει τα άτομα που με ακολουθούν.


  • Καλή ακρόαση

Και πιο συγκεκριμένα, καλή ακρόαση του κοινού σου.

Όσο και να ενημερωθείς, όσα στατιστικά και να διαβάσεις, το κοινό σου είναι η καλύτερη κατευθυντήρια γραμμή. Ρωτώντας άμεσα τα άτομα που σε ακολουθούν παίρνεις συνήθως τις καλύτερες και πιο λεπτομερείς απαντήσεις.

Επομένως όταν «χάνεσαι» και δεν έχεις κάποια βάση στο περιεχόμενο που δημιουργείς, μπορείς με τον δικό σου τρόπο να ρωτήσεις το κοινό σου τι πραγματικά έχει ανάγκη.



 

Η παραγωγή ιδεών μοιάζει σαν μία δύσκολη δουλειά. Δεν είναι όμως. Η δική σου δουλειά είναι να δημιουργήσεις το περιβάλλον και να εκτεθείς στα ερεθίσματα τα οποία στη συνέχεια θα φέρουν τις καλές ιδέες.

bottom of page