top of page

Γιατί διστάζεις να εκφραστείς στα social media και πώς να το ξεπεράσεις

Πριν μιλήσουμε για το πώς εν τέλει θα ξεπεράσεις αυτόν τον δισταγμό, θέλω να δούμε γενικότερα από που προέρχονται οι περιοριστικές σκέψεις.


Πώς προκαλούνται για γιατί έχουν τόση δύναμη ώστε να μας αποτρέπουν από αυτά που πραγματικά θέλουμε να πετύχουμε.


 

Αντί να διαβάσεις το άρθρο μπορείς να ακούσεις όλα όσα αναλύω παρακάτω και στο podcast μου "The True You".




Αρχικά οι περιοριστικές σκέψεις προέρχονται από ταμπέλες που βάζουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας. Για παράδειγμα μπορεί από μικρή ηλικία να είχες μία ακαδημαϊκή πορεία στο μυαλό σου. Πτυχία, μεταπτυχιακό, διδακτορικό και μετά μια θέση στο πανεπιστήμιο. Ακόμη χειρότερα μπορεί να είχες επιχειρηματολογήσει στον εαυτό σου σχετικά με τους λόγους που πρέπει να το κάνεις αυτό. Είχες πείσει δηλαδή τον εαυτό σου ότι αυτή είναι η μόνη πορεία που αξίζει και τίποτα άλλο. Όποια άλλη επιλογή και να έκανες ή όποιο άλλο ενδιαφέρον και να αποκτούσες, απλά θα σε έβγαζαν από τον σωστό δρόμο.

Έτσι και στα social media αν δώσεις στον εαυτό σου την ταυτότητα του ντροπαλού ατόμου, θα εμφανίζεσαι στο κοινό σου με αυτόν τον τρόπο και δεν μιλάω μόνο για την κάμερα. Ακόμη και οι δημοσιεύσεις σου θα είναι αρκετά επιφανειακές, αφού θα είναι δύσκολο να "σπάσεις" την "σταθερή" εικόνα που έχεις δημιουργήσει και να τσαλακωθείς ώστε να μιλήσεις τελείως ειλικρινά σε όσες και όσους σε ακολουθούν.

Μία ακόμη διάσταση που έχουν οι περιοριστικές σκέψεις, είναι ότι σε κρατάνε σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο επιτυχίας. Αυτό σημαίνει ότι όντως μπορεί να έχεις ξεπεράσει κάποιους φόβους και αντιστάσεις που είχες στο μυαλό σου, παρόλα αυτά έχεις μείνει εκεί. Σταματάς στην ουσία να εξελίσσεσαι και αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους.


➧ Μπορεί να κουράστηκες από την προσπάθεια.

➧ Μπορεί να πέτυχες όσα είχες στο μυαλό σου και να μην έχεις κάποια άλλη προσδοκία.

➧ Μπορεί να έχεις χάσει το έντονο ενδιαφέρον για αυτό που κάνεις και ίσως να μην το κηνυγάς με τόση θέληση όσο πριν.


Χρειάζεσαι κάτι να σε σπρώξει. Μία νέα ιδέα ένα νέο συνεργάτη και ίσως μία νέα προσέγγιση σε αυτό που κάνεις.


Και η τελευταία περίπτωση περιοριστικής σκέψης, είναι ότι δεν έχεις βρει ακόμα το πραγματικό πάθος σου και αυτό ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο δεν έχεις τη δύναμη, την όρεξη και τις ιδέες να δώσεις την ενέργεια που χρειάζεται ώστε να κυνηγήσεις το οτιδήποτε.


Συχνά έρχονται άτομα σε εμένα και μου λένε "δεν έχω χρόνο". Το ακούω και το κατανοώ. Παρόλα αυτά δεν υπάρχουν μόνο δύο άκρα σε αυτήν την κατάσταση. Δεν ότι έχεις ή έχεις χρόνο. Υπάρχουν και οι ενδιάμεσες καταστάσεις όπου μπορεί να μην δίνει όλο σου τον χρόνο και την 100% προσοχή σου σε κάτι, αλλά και πάλι το κάνεις και πάλι το εξελίσσεις, ίσως με πιο αργούς ρυθμούς.


Τι εννοώ; Εννοώ ότι μπορεί να μη ξοδεύεις 2 μέρες κάθε μέρα για να φτιάξεις περιεχόμενο, αλλά αν είναι προτεραιότητά σου τότε θα βρεις τον χρόνο για να κάνεις έστω και το 60% αυτών που έχεις στο μυαλό σου. Αν θέλεις να χτίσεις ένα personal brand το 2022, το αν θα φτιάξεις περιεχόμενο για να προωθήσεις τον εαυτό σου online δεν είναι κάτι που διαπραγματευόμαστε γενικότερα. Αν χτίζεις κάτι από το μηδέν και δεν έχεις τις γνωριμίες και την δικτύωση να σε σπρώχνουν, πρέπει να το κάνεις.





Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν για να αποβάλλεις τις σκέψεις αυτές και να εκφραστείς στα social media;


Μην σταματάς να έχεις σωστές επιρροές και να καταναλώνεις περιεχόμενο που σε εξελίσσει.


Το Spotify account μου έχει 4 συγκεκριμένα podcasts τα οποία ακούω καθημερινά, τις στιγμές που ο εγκέφαλός μου κάνει κάτι μηχανικά είτε πάνω στον διάδρομο, είτε όταν συμμαζεύω, είτε ενώ φτιάχνω πρωινό.


Ο λόγος που μια τέτοια συνήθεια είναι τόσο σημαντική είναι το ότι πολλοί από εμάς και βάζω μέσα και τον εαυτό μου, δεν έχουμε αρκετά άτομα γύρω μας που να μας εξελίσσουν, ή πιο συγκεκριμένα, δεν έχουμε άτομα γύρω μας που να μας εξελίσσουν στον τομέα μας.


Αν δεν έχεις τα κατάλληλα ερεθίσματα, δύσκολα το μυαλό σου θα αφιερωθεί σε κάτι, πόσο μάλλον και υπό το πλαίσιο της εποχής στην οποία ζούμε. Οπότε προσπάθησε να στρέψεις το περιεχόμενο που καταναλώνεις σε οποιαδήποτε πλατφόρμα προς την κατεύθυνση όπου θέλεις να πας σαν άτομο, είτε επαγγελματικά, είτε όχι.





✅ Βάλε σε μία σειρά το "χάος" το οποίο υπάρχει στο μυαλό σου.


Με άλλα λόγια, το πώς θα καταφέρεις να επικοινωνήσεις όσα θέλεις online αν δεν τα έχεις βάλει σε μία λογική σειρά που κατανοείς εσύ και κατ' επέκταση το κοινό σου. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που προσωπικά ακόμα αντιμετωπίζω.


Έτσι αυτό που προσπαθώ κατά βάση να κάνω, είναι να γράφω τις σκέψεις μου ώστε να τις βλέπω, να τις αναλύω και εν τέλει να τις δομώ. Συνήθως είναι κάτι που κάνω μία φορά την εβδομάδα, πριν ξεκινήσω να φτιάχνω περιεχόμενο. Με έχει βοηθήσει αρκετά για 3 λόγους:


➧ όπως είπα δομώ και εκφράζω καλύτερα το μήνυμά μου

➧ δεύτερον ανακαλύπτω νέους τρόπους σκέψεις και βοηθητικές συμβουλές που μπορώ να συμπεριλάβω στο περιεχόμενό μου ή σε κάποιο σεμινάριο

➧ και τέλος, εξελίσσω το μυαλό μου πάνω στον τομέα μου.


✅ Αποδέξου όλες σου τις πλευρές και κατ' επέκταση πέταξε τις ταμπέλες που έχεις βάλει στον εαυτό σου.


Γενικά νομίζουμε ότι πρέπει να είμαστε μόνο ένα πράγμα. Μόνο επαγγελματίας, μόνο ψυχολόγος, μόνο coach, μόνο εργαζόμενος. Η πραγματικότητα όμως είναι πολύ διαφορετική και όσο της πάμε κόντρα τόσο θα μας γυρνάει σαν boomerang. Τι εννοώ; Όσο βγάζεις μόνο μία πλευρά του εαυτού σου στα social media τόσο το κοινό δεν θα βλέπει την "ανθρώπινη" πλευρά σου και τόσο δεν θα ταυτίζεται με όσα κάνεις και λες.


Είμαστε πολύπλευροι.

Δεν είναι δυνατόν να πιέζουμε τον εαυτό μας να βγάζει άλλη πλευρά του χαρακτήρα του στη δουλειά, άλλη στην παρέα και άλλη όταν είμαστε μόνοι. Χρειάζεται όλα αυτά να δέσουν αρμονικά και να συμπεριλαμβάνουμε όλες τις πλευρές μας σε κάθε τι που κάνουμε. Απλά κάποιες φορές κάποια θα υπερισχύει.


bottom of page