top of page

Πρέπει να δουλεύω σκληρά για να κάνω καλή δουλειά;

Την προηγούμενη εβδομάδα στο Instagram, μιλήσαμε σχετικά με το πόση ποιοτική δουλειά μπορούμε ρεαλιστικά να κάνουμε και μου απαντήσατε ότι μέσα στην ημέρα σας καταφέρνετε να κάνετε τουλάχιστον 4 ώρες ποιοτικής δουλειάς.


Η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα τόσο θετική απάντηση, επειδή συνήθως "παραπονιόμαστε" για το πόσο γρήγορα πηγαίνει η καθημερινότητα.





Τι σχέση έχει όμως η ταχύτητα της καθημερινότητας, με τον αν κάνουμε ποιοτική δουλειά;


Άμεση σχέση, καθώς για να καταφέρεις να δουλέψεις ποιοτικά, χρειάζεται να βρίσκεσαι συνειδητά στην στιγμή. Και για να βρίσκεσαι συνειδητά στη στιγμή, χρειάζεται να μειώσεις ταχύτητες.


Οι υψηλές ταχύτητες, μας έμαθαν (από πολύ μικρή ηλικία ίσως), ότι μόνο όταν κομπιάζουμε αρκετά κάνουμε καλή και ποιοτική δουλειά. Όταν δεν νιώθουμε την πνευματική και την σωματική κούραση, ίσως δεν δουλεύουμε όσο καλά θα μπορούσαμε.

 

Και έρχομαι τώρα εγώ να σας ρωτήσω:


"Πρέπει να δουλεύουμε σκληρά για να κάνουμε καλή δουλειά;"


Για μένα, από τη στιγμή που μπήκε στην ζωή μου η έννοια του flow state, η απάντηση είναι όχι (με αρκετή σιγουριά).





Τι είναι το flow state;

Το flow state είναι ένα συναίσθημα κατά το οποίο συγκεντρώνεσαι πλήρως σε αυτό που κάνεις, με έναν τρόπο που σε κάνει να αγνοείς οποιοδήποτε distraction, είτε πνευματικό, είτε φυσικό.


Για παράδειγμα, ίσως έχει τύχει να πεις στους φίλους σου ότι έκανες μια συγκεκριμένη δραστηριότητα και ήταν σαν να σταμάτησε ο χρόνος γύρω σου, εννοώντας ότι συγκεντρώθηκες τόσο πολύ, που τίποτα άλλο δεν είχε σημασία για εσένα και για το μυαλό σου εκείνη τη στιγμή.


Έτσι λοιπόν, ίσως το flow state και πόσες φορές μπαίνεις σε αυτό, να είναι ένα αποτελεσματικότερο "κριτήριο σκληρής δουλειάς", από αυτά που μας έμαθαν να χρησιμοποιούμε.


 

Πώς εφαρμόζεις το flow state στο digital marketing της επιχείρησής σου;


Πριν αναλύσουμε το πώς, χρειάζεται να ξεκαθαρίσουμε, ότι υπάρχει περίπτωση, να μην μπαίνεις σε flow state όταν ασχολείσαι με τα social media του brand σου.


Κάποιοι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι:

  • τα social media δεν είναι ο τομέας που πραγματικά σε γεμίζει

  • δεν έχεις κατανοήσει πλήρως τις θέλεις να πετύχεις από την online παρουσία σου

  • σου λείπουν δεξιότητες με αποτέλεσμα να μην πιστεύεις αρκετά στον εαυτό σου

Οι λύσεις σε όλα τα παραπάνω είναι δύο:

  • αν τα social media της επιχείρησής σου δεν είναι κάτι με το οποίο θέλεις να ασχοληθείς μπορείς να προσλάβεις κάποιον expert

  • αν το πρόβλημα προς επίλυση είναι τα ελλιπή skills και το ότι δεν κατανοείς απόλυτα αυτό που θέλεις να πετύχεις μέσα από τα social media, τότε το coaching με κάποιον expert ίσως σου λύσει τα χέρια


Και πάμε να περάσουμε στο πώς μπαίνεις λοιπόν σε αυτό το flow state.




Flow State: Τα βήματα για να το κάνεις εργαλείο σου


1-Μείωσε τα distractions στο μυαλό σου


Ξέρουμε πολύ καλά ότι το ένα πράγμα που σκοτώνει την παραγωγικότητα είναι αυτές οι μικρές σκέψεις, τα μικρά tasks που τριγυρνάνε στο μυαλό μας. Από την εμπειρία λοιπόν έχω δει ότι είναι προτιμότερο να τελειώνεις με ό,τι έχεις να κάνεις, ώστε να καθαρίσεις το μυαλό σου και στη συνέχεια να ασχοληθείς με την εργασία που θέλεις να σε βάλει στο flow state.


2-Κατανόησε απόλυτα αυτό πάνω στο οποίο δουλεύεις


Αν δεν ξέρεις γιατί κάνεις ό,τι κάνεις και δεν κατανοείς σε ένα 70% τα βήματα από τα οποία θα χρειαστεί να περάσεις για να ολοκληρώσεις την εκάστοτε εργασία, είναι δύσκολο να μπεις στο flow state.


Επομένως, δοκίμασε να καταγράψεις τα βήματα αυτά πριν ξεκινήσεις την δουλειά.


3-Αγκάλιασε την αβεβαιότητα


Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν κομμάτια της δουλειάς των οποίων την έκβαση δεν μπορείς να γνωρίζεις.


Και η αλήθεια είναι ότι αυτή είναι και η μαγεία του flow state. Δεν ξέρεις που εν τέλει θα σε πάει.


Επομένως, μην πανικοβάλλεσαι με αυτήν την αβεβαιότητα, αλλά σκέψου ότι αποτελεί το κλειδί που θα σε κάνει να βγάλεις μια ξεχωριστή δουλειά.


 

Ελπίζω το σημερινό άρθρο να σας προβλημάτισε και να σας έκανε πραγματικά να αναρωτηθείτε, "τι είναι ποιοτική δουλειά".


Έχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε για να "ξεμάθουμε", όσα λανθασμένα κάποιες φορές μας έμαθαν.



bottom of page